Pediculoza este o afecțiune cutanată, contagioasă si produsă de paraziți artropozi hematofagi (care se hrănesc cu sânge) din specia Pediculus hominis, numiți popular păduchi. Există mai multe tipuri de pediculoză: a capului, a corpului și a zonei pubiene.
Ne vom opri atenția mai jos asupra păduchilor de cap.
Pediculoza este cel mai frecvent întâlnită la copii, preșcolari și școlari, dar nu numai.
Un mit care circulă este acela că păduchii apar cu precădere la persoanele cu igienă precară.
Este fals! Infestarea cu păduchi apare și acolo unde igiena este foarte bună.
Păduchele de cap este o insectă mică (2,0 – 4,7 mm), fără aripi, deci nu zboară și nu sare, avand o formă plată. Păduchii se hrănesc cu sânge uman de mai multe ori pe zi și trăiesc în apropierea scalpului uman.
Păduchii nu se transmit prin intermediul animalelor de companie.
Este important de punctat faptul că, desi pe scalpul uman păduchii pot trai maxim o lună, în medii diferite nu rezistă mai mult de 48 de ore, însă ouale acestora, la temperaturi mici, pot sta incubate chiar și 30 de zile, timp în care se pot transmite.
Cel mai comun simptom este mâncărimea care apare în zonele scalpului unde sunt prezenți păduchii. Cu toate acestea, pot trece chiar și 6 săptamâni până când scalpul devine sensibil din cauza salivei păduchilor – cauza principală a mâncărimii. Cel mai des, mâncărimea apare după urechi și în zona cefei. Aceasta poate ține cateva săptămâni, chiar și după ce păduchii au fost înlăturați prin tratament.
În tratamentul pediculozei se urmărește în primul rând tratarea infecţiei curente a persoanei infestate, verificarea tuturor membrilor din familie şi a persoanelor din apropiere, colegi de clasă, iar apoi prevenirea recontaminării.
Un remediu în tratarea pediculozei, testat în cei 9 ani de când este apărut pe piață este Șamponul antiparazitar pentru părul cu păduchi Dr. Soleil.
Acesta este un dispozitiv medical neinvaziv, de clasa I cu o durată de utilizare mai mică de 30 de zile. El se folosește atunci cînd ne confruntam cu situația neplăcută, în urma infestării părului cu păduchi și se îndepărtează prin spălare.
Ca mod de utilizare: se aplică o cantitate suficientă de șampon pe părul umed și se masează 3-4 minute, obținându-se o spumă abundentă. Se limpezește bine și se sterge energic cu prosopul. Șamponarea se repetă la 24 ore și eventual la 7 zile.
Cu ajutorul pieptenelui special, metalic și cu zimți desi, după spălare, se piaptănă suviță cu suviță tot părul pentru a elimina păduchii ramași și ouălor acestora, prinse de firele de păr.
Ca masură profilactică pentru a împiedica se recomandă spălarea hainelor și a lenjeriei folosită de persoana infestată, cu apă fierbinte (peste 55 de grade Celsius) și/sau uscarea articolelor pe un ciclu de uscare la căldura foarte mare. De asemenea, aspirarea canapelelor, a fotoliilor și spălarea păturilor.
Măsuri de igienă generale: educarea prin informare, igiena personală, tratamentul persoanelor infestate și prevenirea recontaminării.